DROBTINICA – SODELOVANJE Z ORGANIZACIJO RDEČEGA KRIŽA

Že četrto šolsko leto učenci in učitelji OŠ Toneta Šraja Aljoše, Nova vas aktivno sodelujemo s predstavniki območnega združenja RDEČEGA KRIŽA Cerknica – Loška dolina – Bloke.

Večkrat v letu nas obiščejo in se z učenci pogovarjajo o različnih vsebinah, npr. o pravicah in dolžnostih otrok, o varnosti pri igri, o prostovoljstvu, nasilju in odvisnostih, o vrednotah ipd. Izvedejo tudi tečaj prve pomoči in nam omogočijo ogled krvodajalske akcije. Z učenci smo si že ogledali tudi njihove prostore v Cerknici ter spoznali delo, ki ga tam opravljajo.

Sami sodelujemo kot prostovoljci tako, da izdelamo novoletne voščilnice, izvajamo zbiralni akciji hrane in šolskih potrebščin in si pomagamo med seboj.

Letos smo že tretje leto sodelovali v mednarodni kampanji Drobtinica, ki smo jo izvedli na svetovni dan hrane. Z letošnjim geslom »OSTANKI HRANE, ZAVRŽENA PRILOŽNOST« smo še posebej poudarili pomen spreminjanja odnosa do zavržene hrane in zmanjševanja razlik v dostopnosti hrane. Izpostavili smo nekaj primerov, kako lahko sami pripomoremo k izboljšanju stanja na tem področju ter v goste povabili gospo Marico Zgonc, ki kot prostovoljka aktivno pomaga ljudem v stiski.

Gospa Marica nam je približala pomen prostovoljnega dela. S svojim dolgoletnim delom si je nabrala veliko izkušenj, da sedaj suvereno prenaša svoje znanje na naše potomce. Morda pa se je njen obisk dotaknil koga izmed otrok in se bo kot odrasel sam znašel na poti prostovoljstva, kajti edini način, da srečo pomnožimo je, da jo porazdelimo. To pa znajo prostovoljci zelo dobro.

Takšna  osebna in krajša druženja s predstavniki organizacije Rdečega križa so učencem omogočila podrobnejši vpogled v dejavnosti, s katerimi se prostovoljci srečujejo v tej organizaciji. Veselijo pa se tudi vsakoletnega nagradnega izleta ob koncu šolskega leta.

Ob tej priložnosti se prav vsem udeleženim lepo zahvaljujemo za sodelovanje in se veselimo novih srečanj v prihodnje.

drobtinica_kruh

Najlepša hvala vsem prostovoljcem, ki ste pomagali izvesti to akcijo in vsem, ki ste nas obiskali in s svojim obiskom in prispevkom polepšali ta dan ter prihodnost naših učencev.

DOSTOPNOST