TEL/FAX: 01 7098 014
 

ŠOLSKO SADJE

Ker se na šoli zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave pri otrocih, smo se pred leti priključili izvajanju ukrepa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje – SHEMA ŠOLSKEGA SADJA.

Učenci so uvedbo sheme dobro sprejeli, zato bomo tudi v prihodnje z njo nadaljevali. Namen ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd.).

V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem.Na naši šoli bomo sveže sadje in zelenjavo ponudili učencem najmanj 1x tedensko. Sadje bo na razpolago v petek med razredno uro in v jedilnici.

Razdeljevati se sme le sveže S in Z in sicer:

  1. jabolka, hruške, marelice, češnje in višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, mandarine
  2. melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi (suhi), lešniki (suhi)
  3. paradižnik, zelje (presno), kolerabica, korenje, kumare, paprika, rdeča redkvica

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika in veliko prispevata k ohranjanju zdravja, zato se trudimo k dosledni izpeljavi zastavljene sheme.

ALMA KANDARE

Nekaj filmov o zdravi prehrani:

UŽIVAJMO V ZDRAVJU – SADJE IN ZELENJAVA SADJE – FRUIT
 
 
 
DOSTOPNOST