DELAVNICE ZA NADARJENE – OKTOBER 2023

V času priprav na Drobtinico smo izvedli različne delavnice za nadarjene učence.

Z gospo Ireno Svet smo oblikovali nakit iz fimo mase in lesenih kroglic. Delavnice se je udeležilo sedem učencev, ki so hitro in spretno gnetli fimo maso ter tako z velikim veseljem oblikovali unikatne barvne oblike, ki so v kombinaciji z lesom kasneje krasile ogrlice in uhane.

Z gospo Tino Svetek smo pripravili ognjičeva mazila in balzame za ustnice. Delavnice se je udeležilo devet učencev, ki so zelo natančno odmerjali količine snovi, ki so jih potrebovali za nastanek le-teh. Spretne in hitre prstke pa so morali imeti tudi pri segrevanju in vlivanju vroče tekočine v lončke. Na koncu smo bili s končnim izdelkom zelo zadovoljni, manjkalo pa ni tudi dobre energije.

Nato nas je obiskala gospa Tanja Žele, ki svojo ljubezen do oblikovanja različnega cvetja iz krep papirja z nami deli že vrsto let. Delavnico je obiskalo pet učencev, ki so že kot pravi mojstri, pod budnim očesom mentorice, naredili barvite in bogate šopke, ki sedaj že krasijo domove nekaterih obiskovalcev naše stojnice.

In že je nastopil nov teden, ko smo gostili gospo Heleno Primožič, ki je z velikim navdušenjem z nami delila svoje šiviljsko znanje. Pogumno smo se spoprijeli s šivalnim strojem in z likalnikom in izdelali dišeče vrečke v obliki muck. Napolnili smo jih z žaganjem, ki smo ga pred tem odišavili z eteričnim oljem. Na začetku smo iglo zabadali bolj počasi, po nekaj vrečkah, pa je delo steklo že kot po maslu. Vsaka naslednja mucka je bila bolj mikavna in spogledljiva. Na koncu se je bilo že težko odločiti, katera bo šla z nami domov in katera na stojnico.

Dnevi so v takem tempu hitro minevali in že je napočil dan, ko smo se razveselili nove delavnice gospoda David Hitija. Prišlo je šest otrok, ki so z veliko vnemo izdelovali lesene podstavke za lonce. Nadeli smo si predpasnike, si speli lase in se pogumno podali za stroje, s pomočjo katerih smo oblikovali lesene deščice. Kaj hitro smo postali uigran team in skoraj ustanovili novo podjetje. Lahko bi rekli, da je delo teklo kot po tekočem traku. Samo delo nas je tako potegnilo, da smo kar pozabili, da se dan nagiba v mrak in da je že čas za slovo.

V močnem tempu smo pričakali še delavnico peke kruha, ki je za nas zelo pomembne, saj kruh nekako simbolizira naš tradicionalni projekt Drobtinico, ki smo jo začeli že kar dobro desetletje nazaj v sodelovanju z Organizacijo Rdečega Križa in podjetjem Mercator.

Obiskali sta nas gospa Marija Žgajnar in gospa Marija Ponikvar, dve izkušeni gospodinji, ki spretno gneteta testo in oblikujeta vse mogoče stvaritve. Njunega entuziazma so se ‘nalezli’ tudi učenci in vešče zamesili testo in oblikovali pekovsko pecivo. Iz kuhinje je tako dišalo, da se obiskovalci stojnice niso mogli upreti, da ne bi poskusili okusnih pletenic, pitk in drugih oblik, ki so nastale izpod njihovih rok. Ponovno ni manjkalo dobre volje. Postala je celo tako nalezljiva, da bi z delavnicami še kar nadaljevali, če se ne bi naslednji dan z velikim dogodkom zaključil naš maraton delavnic.

Učenci so nekatere izdelke, narejene na delavnicah, odnesli domov, nekaj pa so jih pustili za na stojnico, ki smo jo pripravili v sklopu projekta Drobtinica.

Ob zaključku letošnjih delavnic z velikim zadovoljstvom povem, da so nas nekateri gostje obiskali že večkrat in da vsakič znova veselimo srečanja z njimi. Z nekaterimi pa smo se srečali prvič in si želimo, da bi se ponovno vrnili v naš krog. Ne glede na to ali smo se srečali prvič ali ne, pa so vsi gostje z veseljem sprejeli povabilo na delavnico, darovali svoj čas in material, da so našim učencem z zanimivimi aktivnostmi polepšali nekaj popoldnevov. S svojim znanjem in spretnostjo so pripomogli k njihovi rasti in jih obogatili za novo izkušnjo. Ugotovili smo, da je naše druženje na vsaki delavnici kar prehitro minilo in da bi si takih uric še želeli.

V imenu učencev, ki so sodelovali in v imenu celotne šole, se jim iskreno zahvaljujem in jim želim vse dobro na njihovi ustvarjalni poti.

In nenazadnje se jim toplo priporočamo za sodelovanje v prihodnje.

Ksenija Brus

Avtorici fotografij Ksenija Brus IN Damjana Ožbolt.

DOSTOPNOST