ŠOLSKA SKUPNA UKULEL

Na OŠ Toneta Šraja Aljoše četrto leto ponujamo glasbeno interesno dejavnost, začetni tečaj igranja na ukulele. Danes šteje mlajša skupina štirinajst članov, starejša skupina enajst. Mladih ukulelistov in ukulelistk je na Blokah torej že za pravi komorni orkester.

Ukulela je po videzu podobna kitari, vendar ima povsem svoje tehnične in zvočne posebnosti. Ima štiri strune, ki so uglašene v tonih G-C-E-A. Pri kitari je uglasitev drugačna, zato so tudi prijemi akordov drugačni. Osnove igranja učenci osvojijo zelo hitro, potrebni so le posluh, spretni prsti in seveda vztrajnost. Ob skupnem muziciranju in prepevanju se ustvarja posebna zbranost in zvočna harmonija in mladi glasbeniki v tem resnično uživajo.

S svojim igranjem so obogatili že veliko šolskih nastopov in tudi nekaj javnih. Tak je bil lanski nastop za starše otrok iz vrtca. Navdušen aplavz so mladi ukulelisti prejeli na koncertu Zvezdica srebrna v dvorani Bloški smučar, 19. decembra 2023. Ogreli pa so tudi srca udeleženk in udeležencev srečanja Društva upokojencev Martin Krpan v gasilskem domu v Novi vasi, 9. marca 2024.

 Na diaprojekciji si lahko ogledate fotografije, ki nam jih je prijazno posredoval g. Janez Mišič.

Irena Cundrič Iskra

DOSTOPNOST