MENJALNICA RABLJENIH OBLAČIL

Si želimo mode ali si moda želi nas?

Že štirinajsto leto zapored se je na naši šoli zgodil dan Druženja vseh generacij. Na njem tradicionalno menjamo oblačila. Tako ne le privarčujemo, temveč tudi sodelujemo v globalni razsežnosti čuvanja narave. Današnja moda je hipna, kot rečemo s tujko »fast fashion« – hitra moda. Hitro spreminjanje artiklov v trgovinah pomeni tudi hitro uničevanje planeta. Z lepimi oblekami ne samo da hitro menjamo izgled našega obličja, temveč tudi obličja naše čudovite narave. Barvanje, predelovanje in umetno ustvarjanje tkanin, nehumano zaposlovanje – vse to se strupeno zažira v naš planet.

Zato bodite inovativni, kreativni, samosvoji, bodite svobodni. Pobrskajte po omarah in si sami prikrojite za vas idealno obleko, srajco ali hlače. Stopite v katero od prodajaln z oblačili iz druge roke ali pa preprosto pridite na našo tržnico izmenjave oblačil. Prinesi – izberi – odnesi. Lahko pa samo izberi in odnesi. Vzemite oblačilo, ki vam pade v oko. Doma ga lahko predelate ali oblečete kar tega. Naslednje leto, ko vam ne bo več všeč, pa ga vrnete in spet poiščete drugega.

Letos smo imeli na tržnici mnogo oblačil, ki ste jih prinesli vi. Oblekli smo kar veliko otrok, nekaj staršev, pa tudi kakšno učiteljico. Oblačila, ki so ostala, smo podarili številni družini na primorski konec, nekaj pa k družini na štajerski konec.

Oddali smo torej vse. Čuvajmo naravo in bodimo eko tudi naslednje leto.

Se vidimo!

Učiteljica Petja Ilejšič z učiteljico Ester Palinkaš

DOSTOPNOST