16. oktober – SVETOVNI DAN HRANE

 

  1. oktobra je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO – Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan obeležujemo Svetovni dan hrane.

FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema je »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost. Nihče ne sme biti pozabljen.« (Right to food for a better life and a better future. Leave no one behind.)
FAO ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen hrane kot temeljne človekove pravice in osnovne potrebe. Letos je poudarek na raznolikosti, hranilni vrednosti in varnosti hrane.
Pomembno vlogo pri izobraževanju celotne populacije o prehranskih vsebinah poleg družine nosi tudi šola. Učenci osnovna znanja o prehrani pridobivajo skozi vse razrede osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih, še posebej pri pouku gospodinjstva ter v okviru organizirane šolske prehrane.

Učenci 6. razreda so pod vodstvom učiteljice Ester Palinkaš pri predmetu Gospodinjstvo obeležili Svetovni dan hrane tako, da so razmišljali o pomembnosti prehrane, varčnem ravnanju z naravnimi viri ter modremu odnosu do hrane, kar je tudi bistvo Svetovnega dneva hrane – 16. oktober. Na to temo so izdelali plakate z naslovom »Spoštuj hrano – zavrzi manj

Jana Benčina,
organizatorka šolske prehrane

DOSTOPNOST