TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024
Na naši šoli smo v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja ponovno odkrivanje bogate tradicije domačih jedi ter uporabo lokalno pridelane hrane. Poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednosti uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani in s tem podpremo domače kmete in pridelovalce.
Vrhunec tedna pa je predstavljal Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal v petek, 15. novembra.
V tednu slovenske hrane je bil šolski meni obogaten s tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Naši učenci in otroci v vrtcu so lahko uživali ob domačih dobrotah, kot so: telečja obara, pečenica s kislo repo in krompirjem, prežganka, zelenjavni ješprenj – ričet. Ni manjkalo tudi martinovo kosilo s pečenimi kračkami, mlinci in rdečim zeljem.
V sredo, 13. 11., smo šolsko uro posvetili Tednu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Zbrali smo se v telovadnici, kjer so bile že pripravljene stojnice. Šibile so se pod različnimi vrstami kuha, zelenjave, sira, medu in jabolk.
Učenci 6. razreda so pod mentorstvom učiteljice Ester Palinkaš pripravili kratko predstavitev o pomenu lokalne hrane oz. kruha, masla, medu, mleka in jabolk.
Devetošolka Ajda Milavec je na harmoniko zaigrala Slakovo pesem Čebelar, ki je postala prava himna Tradicionalnega zajtrka.
In kdo vse je pripravil stojnice?
- Kmetijo Žgajnar, znano tudi kot Bio dobrote, je predstavila Tina Žgajnar. Na šolo dostavljajo eko mlečne izdelke (maslo, jogurt, kefir, sir) in eko meso. Učenci so lahko poskusili eko jogurt, eko kefir in sir. Koščki sira so kar sproti izginjali s krožnikov v želodčke.
Predstavila se nam je tudi lokalna kmetica Ana Premrov z Gline. S seboj je prinesla domačo ekološko zelenjavo in sveža zelišča. Ana nas oskrbuje z domačim lokalnim ekološkim mlekom. Otrokom je opisala ekološko kmetovanje in pridelovanje zelenjave. Za degustacijo jim je narezala rezine domače kolerabe in korenja. S seboj pa je imela tudi šolski zvezek svoje mame iz leta 1932 z nasveti za dobro gospodinjo (»Bistrega uma, pridnih rok, trdne volje, tople ljubezni, požrtvovalnosti je treba gospodinji. Redna, snažna, varčna in delavna kot čebelica je dobra gospodinja.«). Učenci so kar malo nejeverno zrli v pisavo takratnih šolarjev …
V šolo smo povabili tudi gospodinjo Marijo Jakopin s Studenega, ki se ukvarja s peko kruha. S seboj je prinesla v krušni peči pečene različne vrste kruha; rženega, ajdovega, belega in poprtnik. Koščki kruha so šli za med!
Čebelar Janko Kranjc, tudi na Studenem doma, je učencem predstavil pomen čebel in različne vrste medu. Otroci so bili navdušeni nad sladkanjem z medom. Na njegovi stojnici in okrog nje je bilo vse sladko.
Na stojnici smo otrokom predstavili različne slovenske sorte jabolk, ki so jih lahko tudi poskusili in primerjali okuse med seboj. Jabolka nam je pripeljalo podjetje Loa, ki v šolo dostavlja sadje in zelenjavo, pridelano v Sloveniji. Bila so zares dobra, saj so učenci kar težko počakali, da so jih učiteljice narezale na koščke.
Teden smo zaključili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, V petek zjutraj so učenci zajtrkovali kruh, ekološko maslo, domači med, domače mleko in jabolka z Dolenjske. Pogledali so še zelo simpatičen izobraževalni film, ki so ga prav za to priložnost pripravili na RTV Slovenija.
Teden slovenske hrane je bil čudovita priložnost, da učence povežemo z lokalnimi pridelovalci, spodbudimo zavedanje o pomenu zdrave prehrane ter jim omogočimo, da okusijo bogastvo slovenskih jedi.
Res se lepo zahvaljujemo vsem našim gostom, ki so z veseljem prišli mlademu rodu pokazat, kaj je zdrava, dobra, domača hrana, in nas z njo tudi redno zalagajo.
Jana Benčina, organizatorka šolske prehrane